Web Developer

Mukadimah cerita saya ialah saya ada degree in ICT dari Universiti Teknologi Petronas. After saya graduate, saya pernah jadi Analyst Programmer sekejap dekat satu company la. Kerja saya sebagai Analyst Programmer memang banyak main dengan language VB. Tahu je la kalau language VB, saya develop in-house system je. Kebetulan saya kerja dekat company tu hanya selama 5 bulan sahaja, so skill saya dalam VB x banyak develop la. But still, I like my job. Cuma, as a fresh graduate, saya pun nak juga try benda yang saya minat. So saya tukar bidang saya kepada Web Developing.

So bermula la kerjaya saya sebagai Web Developer. Masa saya mula memang x berapa mahir. Tapi saya dapat seorang boss yang suka push saya dalam apa je kerja yang dia bagi. Yang x bestnya kompem la stress kan, tapi yang bagusnya, skill saya banyak berkembang under dia.

Saya dah create banyak website under company tu. Di sini saya nak tunjuk sedikit website-website yang pernah saya develop, yang saya masih ingat la. Tunjuk sikit je, sebab xde la hebat mana pun saya ni. Kebanyakan website saya develop adalah website e-Commerce. Ok, ni lah antara website-websitenya:

Perniagaan Dobi my babystore Kadey Premium  Shills

Setelah sekian lama ceburi dalam bidang web developing ni, saya pun ada juga buat website saya sendiri. Saya bagitau awal-awal, saya x pandai design. Saya pandai develop je. So, website yg sebelum-sebelum ni saya buat, designer saya yang design. Idea kreatif bukan datang dari saya. Meh la nak tunjuk. Website saya yang x seberapa ni. Sila tengok di bawah ni, website saya sendiri untuk bisnes Shaklee saya. Tapi ini design lama. Saya dah memperbaharui juga la. Tapi saya nak tunjuk juga.

Vitamin Untuk Kamu
Design Lama
Website Vitamin Untuk Kamu
http://www.vitaminuntukkamu.wordpress.com

Kerjaya ni sebenarnya datang pada saya tanpa diduga. Banyak orang cakap dekat saya, “Ala..kerja Hajar tu macam boleh buat dekat rumah je”. Memang la boleh, kire freelance la. Tapi sebenarnya saya lagi suka gaji tetap. Sebab saya kan, x pandai cari customer. Saya pernah je buat freelance sekali, tu pun kawan saya mintak tolong untuk website dia. Insha Allah, kalau ada rezeki, saya kembangkan la. Buat masa ni, saya x pandai lagi. Sikit-sikit boleh la. Doakan saya ye. Sekian.

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s