Posted in My Web Development

Website Shaklee Saya Yang Baru

Assalamualaikum,

Sebelum ini, saya memang ada website Shaklee saya sendiri. Iaitu http://www.vitaminuntukkamu.com. Tapi sebab website tu dah sampai expired date dan saya x renew domain name dan web hosting nya, so saya pindahkan segala-galanya ke dalam website baru. Website free template dari wordpress juga la. Lebih kurang website saya yang ini.

Excited juga saya upgrade info-info dalam website baru saya tu. Template wordpress kan ada banyak design template yang lawa-lawa, saya ambil yang convenient untuk saya pakai dan cantik mata memandang. Official warna Shaklee memang asli color hijau. Jadi untuk website saya, saya ambil warna biru selari dengan warna label pada produk-produk Shaklee.

Disini saya sertakan design website Shaklee baru saya:

Website Vitamin Untuk Kamu
http://www.vitaminuntukkamu.wordpress.com

Dalam website ni, ada apa ya? Jom explore:

  • Link website: www.vitaminuntukkamu.wordpress.com
  • Home Page: Semua post yang saya upload. Ada banyak tips kesihatan saya tulis
  • Mengenai Shaklee: Info tentang apa tu Shaklee.
  • Produk Shaklee: Semua info produk Shaklee saya masukkan dekat sini. Boleh beli secara online dengan tekan butang Buy Now.
  • Jadual Pengambilan Shaklee : Bila masa sesuai untuk consume supplemen Shaklee.
  • Cara Membeli Shaklee Online: Langkah-langkah beli online produk Shaklee.
  • Hubungi Saya: Saya tulis Shaklee ID saya dan contact no saya.

Sebenarnya website ni x berapa lengkap lagi. Sebab banyak info produk Shaklee saya x habis masukkan lagi. Tapi xpe. From time to time saya akan update website secepat mungkin. If you want to buy, can straight directly buy from there ye!. Ok thats all. Sekian.

Advertisements
Posted in My Web Development

E-commerce Website Pakai Opencart

Saya rasa saya kena terang dulu apa itu e-commerce. E-commerce merupakan suatu cara yg digunakan untuk mempromosikan produk secara online. Website e-commerce pula adalah website yg membolehkan pelanggan membeli produk secara online dengan menggunakan pembayaran internet banking, debit/kredit kad dan lain-lain platform pembayaran elektronik.

Sekarang kan, kalau nak buat website e-commerce, banyak sgt platform or template yg boleh kita pakai untuk develop website. Tapi yg paling saya familiar adalah template Opencart.

Waktu saya mula2 develop website e-commerce, saya pakai opencart version 1.4 rasanya masa hujung tahun 2012. Lepas tu saya upgrade yg paling tinggi pun 1.5.5.1 masa tahun 2013 and 2014. Yang paling terbaru ialah saya pakai 2.0.0 punya version. Version yg terbaru ni sgt sesuai utk tgk website dlm device macam hp or tab sbb version 2.0.0 ke atas ni adalah version responsive template.

Ok meh saya terang kan tentang fungsi-fungsi yg ada dlm opencart.

Opencart E-commerce : Image google
Opencart 2.0.0 : Image google

1. Home Page
2. Category Page
3. Product Page
4. Information Page
5. Search Page
6. Cart List Page
7. Checkout Page

Posted in My Web Development

Website Pertama Saya

Saya berkerja sebagai seorg web developer di sebuah company. Sepanjang perjalanan kerjaya saya, banyak dah website yang saya create. Kadang-kadang bila teringat balik pada website-website tu semua, memang payah sebenarnya nak ingat pengalaman satu-satu. Tapi dekat sini saya nk cerita website pertama yang saya develop pada tahun 2013.

Website ni mengenai perniagaan dobi. Semasa saya develop website ni, saya dibantu oleh seorang senior saya. Dengan berbekalkan ilmu yang x seberapa, saya cuba develop mengikut designer punya design la…Kat mana letak header, kat mana letak footer, home page, category page, information page, product page, search page. Semua diambil kira dengan teliti design nya. Sebagai budak hingusan dlm bidang ni, saya ambil masa berapa lama ntah nak siapkan. Sebenarnya, masa dibagi untuk siapkan website ni seminggu je. Tapi saya terdragging masa lebih sangat. Tu la first time saya buat, dan saya dipush supaya siapkan secepat mungkin. Yela, sebagai web developer, kite kena ikut dateline. Akhirnya, dengan tungkus lumus, ambil masa berapa lama pun saya x ingat, tapi siap juga.

Dekat sini saya nak share la gmbr website pertama saya buat. Ni la dia…jeng jeng jeng….

perniagaan dobi