Posted in My Life Story

Happy 2nd Anniversary

Assalamualaikum,

Alhamdulillah, dah genap 2 tahun usia perkahwinan saya dan suami pada tanggal 26 Disember 2017. Sepanjang 2 tahun ni, banyak yang saya belajar sebagai seorang isteri dan ibu. Asam garam rumah tangga bersama kehadiran anak sangat mencabar dan memerlukan kerjasama antara suami dan isteri. Saya masih lagi bersyukur di atas kurniaan Allah SWT iaitu suami saya tercinta. Setahun yang lalu, saya dalam proses mengenali suami sebagai seorang suami, tahun ni pulak, saya mengenali suami sebagai seorang abah yang penyayang, tegas dan selalu mendidik saya dan anak saya untuk jadi lebih baik.

Ok, untuk tahun ni, kami berdua plan nak buat candle light dinner. Dekat sebulan juga la saya mencari restoran yang ada sediakan servis buat hiasan candle light ni. Kira nak cari pakej terus la sekali dengan dinner, hiasan, kek dan sebagainya. Saya cari area Shah Alam, Bangi, Kuala Lumpur dan area berdekatan. Tapi serius, candle light dinner punya servis memang mahal kot. Kalau ikutkan, nak candle light dinner dekat Laman Grill tapi untuk set up hiasan dan pakej dinner dia mau dekat RM400++. So saya pun cadangkan dekat suami saya yang kita buat candle light dinner dekat Little White Cafe, Bangi je la.

Suami saya pun survey harga dekat Little White Cafe tu, harga dia boleh tahan jugak la dan masih dalam budget kami. So, seminggu sebelum tarikh anniversary kami, suami saya dah siap-siap book candle light dinner dekat situ. Tarikh anniversary saya jatuh pada hari Selasa. So kebetulan saya ada check up pregnancy haritu, so saya boleh la amik half day petang untuk pergi check up sekejap, then balik pergi la candle light dinner. Anak saya pulak, saya dah bagitau pengasuh saya siap-siap untuk jaga extra hour, kira kami amik anak kami after candle light dinner la. Tetapi, apa yang dirancang memang tak menjadi kenyataan. Memang tiada dalam jangkaan kami yang anak kami akan demam hari Isnin, sehari sebelum hari anniversari kami. Demam panas pulak tu suhu tinggi sampai mencecah 40 darjah celsius. Demam dia berlarutan sampai masa nak candle light dinner tu, suami saya terus call restoran kata cancel. Malam tu, kami bawak anak ke klinik dan doktor sarankan check dekat hospital amik darah, sebab takut kena denggi.

Masa hari Rabu, keesokkan hari after anniversary kami, anak saya masih demam lagi, saya bawak pegi ke hospital, tapi hospital kata bukan denggi cuma platlet je makin turun, just kata kat kami jangan risau, mungkin ini demam virus. So kami lega la sikit bukan denggi. Kebetulan suhu badan anak saya dah turun sikit, so saya cakap kat suami jom je la kita celebrate anniversari sekejap pegi makan kat mana-mana pun jadi la. So saya hantar anak saya dekat pengasuh untuk jaga sekejap masa tengahari tu dan suami saya bawak saya pegi makan kat satu restoran.

Mula-mula, suami kata nak tengok wayang, so saya setuju je la, maybe pegi makan dekat restoran dalam IOI City Mall ke kan, sebab dekat dengan rumah kami. Tapi suami saya bawak ke arah lain, drive ke arah Shah Alam. Mula-mula saya diam je, maybe nak makan area Shah Alam kot, then suami saya kata nak pegi tengok wayang dekat Space U8 je kot. So saya pun xde la syak apa-apa. Sekali bila nak dekat sampai kat sebuah restoran, suami saya berhenti dekat Restoran Laman Grill Shah Alam. Bukan main terkejut saya, siap tanya lagi betul ke ni kita nak makan kat sini? Suami saya kata ni je surprise yang mampu dia buat untuk saya dalam short time. Tapi dia kata xde la candle light ke apa, just makan lunch je. Saya pun masuk dengan senang hati nak makan kat Laman Grill for the first time. Excited ok, restoran mahal kot. Bukan selalu dapat. Jom tengok gambar kami pulak. Hehehe…

2nd Anniversary 1
Restoran Laman Grill Shah Alam
2nd Anniversary 2
Dekorasi dalam restoran
2nd Anniversary 3
Chef Zubir – Owner Restoran Laman Grill
2nd Anniversary 4
Ni bukan table kami tapi orang lain punya table yg ada deko untuk candle light dinner
2nd Anniversary 5
Dah nak pilih menu
2nd Anniversary 6
Saya suruh suami pilih menu
2nd Anniversary 7
Sup Oxtail – saya yang nak
2nd Anniversary 8
Pink Guava Juice dan Lime Juice
2nd Anniversary 9
Mixed Grill untuk 2 pax – ada hotdog, kambing, ayam, lembu, mash potato, onion ring, roti, sayur, sos bbq dan sos blackpaper
2nd Anniversary 10
Meja kami – Happy 2nd Anniversary !!!

Overall, makanan kami sangat sedap ok !!! Alhamdulillah, kali ni kami dapat celebrate anniversary kami dengan gaya yang betul. Hahaha… Saya dan suami bersyukur hubungan kami masih kukuh dan insha Allah, tahun seterusnya punya anniversary, kami sekeluarga dah berjumlah 4 orang semuanya. New baby is coming this May 2018 !!! Hehehe… Kami jadi parents with 2 kids pulak. Sekian cerita saya. Assalamualaikum.

Advertisements
Posted in My Life Story, My Second Born

Kurniaan Anak Kedua

Assalamualaikum,

7 bulan yang lalu, saya telah melahirkan anak sulung saya, Wan Muhammad Fateh. Alhamdulillah, kini saya dikurniakan lagi seorang anak. Saya kini hamil anak kedua pulak (baru 10 weeks). Walaupun agak terkejut sebab tak dirancang dan tak diduga, saya dan suami masih bersyukur dengan kurniaan dari-Nya. Jarak anak pertama dan anak kedua ini, insha Allah 1 tahun 2 bulan. Jarak yang terlalu dekat sebenarnya. Huhuhu…

Kurniaan Anak Kedua

Haritu (31.10.2017), saya pergi la buat buku pink macam biasa dekat Klinik Kesihatan Ibu dan Anak (KKIA). Seperti disangka, saya telah dibebel oleh nurse yang bertanggungjawab jaga saya. Dia kata terlampau dekat jarak anak ni dan disebabkan sejarah kehamilan yang lalu saya ada kencing manis semasa hamil (GDM on DC), nurse kata saya punya kehamilan kali ni mungkin berisiko juga. So, untuk check up bulan yang seterusnya, saya disuruh minum air gula siap-siap untuk tahu saya masih lagi ibu GDM ke tidak.

Saya tawakal dan redha je la jika saya masih lagi ibu GDM namun saya perlu berhati-hati sikit kali ni sebab saya rasa badan agak lemah sedikit berbanding dahulu. Mungkin sebab badan saya masih belum pulih daripada kehamilan pertama, dah terus melekat anak kedua pulak, jadi saya rasa letih sentiasa. Morning sickness kali ni pun berbeza berbanding dahulu. Saya kerap rasa mual dan nak termuntah setiap hari. Dulu, bila mengandung anak pertama, saya mual dan muntah dalam masa 2 minggu sahaja selepas itu stop. Kali ni macam lama sikit.

Lagi satu, badan saya rasa terlampau letih sangat sebab anak pertama saya masih kecil (7 bulan). Malam-malam, tido saya terganggu juga la kalau anak menangis nak susu. So, saya rasa saya tidak dapat rehat yang cukup. Saya kesian juga dekat anak pertama saya. Bila mengandung, susu badan akan drop, so anak pertama saya tak dapat menyusu sangat sekarang. Nak buat macam mana, anak kedua tetap rezeki Allah nak bagi.

Doakan saya pregnancy kali ni berjalan dengan lancar dan semoga saya dapat melahirkan anak kedua ini dengan mudah, insha Allah. Semoga anak kedua saya sihat-sihat sentiasa di dalam perut ibu ni, buat masa ni…Sekian.

Posted in My Life Story

Persediaan Untuk Solid Food Baby

Assalamualaikum,

Setelah 6 bulan berlalu, akhirnya anak saya dah boleh start makan solid food. Hari yang ditunggu telah pun tiba. Namun, apa persediaan yang saya lakukan sebelum bagi anak saya makan solid food? Banyak benda yang saya kena beli untuk get ready. Ada barang yang saya dah ada, dan ada juga saya kena beli. So, saya buat keputusan untuk pergi TCE Expo sebab kat sana barang-barang baby sangat murah. Ada juga barang yang saya beli dekat Lazada je. Jom tengok barang-barangnya !

1. Kerusi Baby (barang dah ada)

Kerusi baby untuk duduk dan makan ni, saya ada terfikir untuk x beli sebenarnya. Ada juga masa tertentu saya fikir macam penting je kerusi baby ni. Saya ingat nak beli lepas anak saya dah start makan, tapi rezeki saya dapat kerusi baby ni free je. Abang dan kakak ipar hadiahkan anak saya kerusi baby jenama Ingenuity warna merah. Mahal kot kerusi ni. Tapi alhamdulillah at least saya x payah keluarkan duit banyak, jimat duit saya. Hahahaha… Kerusi baby ni support baby yang masih belum boleh duduk dengan sendiri. Jadi sangat sesuai untuk anak saya sebab memang dia belum boleh duduk lagi. Ada tali pinggang dan ada meja kecil yang boleh disorok. Kalau nk tau lebih lanjut, google la features kerusi ni.

Kerusi Baby Ingenuity
Image Googled: Kerusi Baby Ingenuity

2. Blender (barang dah ada)

Mula-mula, saya ingat nak beli blender baby bullet, sebab nampak sangat menarik blendernya dan ada set sekali dengan food storage bagai. Tapi bila saya suarakan kepada suami saya untuk beli blender tu, suami saya x kasi beli. Dia suruh pakai blender kami yang dah sedia ada iaitu Hand Blender Phillips. Actually blender ni saya dapat sebagai hadiah masa kenduri kahwin saya dan suami. So dari terbiar dalam stor, baik pakai blender ni je untuk buat solid food anak saya. Blender ni memang bagus buat jus untuk orang dewasa, tapi untuk baby, buat puree pun boleh sebab blender ni memang blend makanan sampai hancur.

Hand Blender Phillips
Image Googled: Hand Blender Phillips

3. Food Storage (beli dekat TCE Expo)

Saya memang peminat produk Autumnz sebenarnya. Kalau boleh semua produk Autumnz saya nak beli. So, bila dah tau kena ada food storage untuk isi semua puree baby, saya beli EASY Breastmilk & Baby Food Storage Cups 2oz (Plum). Saya beli food storage ni dekat TCE Expo. Dekat sana harga memang murah kan. Food storage fungsinya adalah untuk simpan makanan puree baby di dalam peti ice bahagian chiller ataupun bahagian frozen. Food storage autumnz ni memang bagus sebab ada penutup dan tempat stack supaya jimat ruang dalam peti ice.

Autumnz Food Storage
Image Googled: Autumnz Food Storage

4. Food Jar (beli dekat TCE Expo)

Ok yang ni x perlu beli pun xpe sebenarnya. Food jar yang saya beli adalah jenama Autumnz juga iaitu Autumnz Stainless Steel Food Jar 450ml (Metallic Burgundy). Tujuan saya beli food jar ini sebab saya ingat nanti nak masak bubur nasi banyak dan kasi kepada pengasuh saya. Kiranya x payah frozen la bubur nasi sebab nak masak bubur hari-hari. Kasi anak saya makan bubur nasi panas-panas. Buat masa ni saya x guna lagi. Tapi saya yakin saya akan pakai banyak kali juga di kemudian hari.

Autumnz Food Jar
Image Googled: Autumnz Food Jar

5. Sudu dan Mangkuk Baby (beli dekat TCE Expo)

Dah kata nak makan, xkan xde mangkuk dan sudu kan. Saya jalan semua booth TCE Expo nak mencari sudu dan mangkuk yang saya rasa sesuai untuk anak saya. Mula-mula, saya ingat nak beli sudu dan suction bowl jenama Tommee Tippee Explora tapi mahal la pulak. So, saya cari yang lain, kalau boleh nak mangkuk yang ada penutup dan sudu sendiri, supaya nak bawak travel ke, pergi keluar shopping ke, senang sikit ada penutup. Saya xtau sudu dan mangkuk yang saya beli jenama apa. Tapi sama seperti dalam gambar dibawah, cuma saya punya warna putih dan ada logo lain.

Sudu Dan Mangkuk
Image Googled: Sudu Dan Mangkuk

6. Bib Plastik (beli dekat TCE Expo)

Anak saya memang lasak sikit sebab dia boy kan. So, saya beli bib yang plastik punya siap-siap. Saya ada juga terfikir nak beli yang kain soft punya tapi nanti kena basuh dan keringkan pulak. Beli yang plastik punya je senang, lepas makan tumpah-tumpah, cuci pakai air then keringkan pakai tisu je dah boleh guna semula. Bib plastik ni saya beli dekat TCE Expo, sangat banyak orang jual benda ni. Saya beli 2 bib, satu untuk kegunaan pengasuh (bib design teddy bear) dan satu lagi untuk saya guna (bib design panda seperti gambar di bawah).

Bib Plastik
Image Googled: Bib Plastik

7. Silicone Baby Squeeze Spoon & Food Feeder (beli dekat Lazada)

Silicone baby squeeze spoon dan food feeder ni, saya cari juga dekat TCE Expo tapi saya x jumpa pulak. Saya cari juga dekat kedai jual barang baby, tapi mahal sikit dari dekat Lazada. Lazada ada jual satu-satu juga tapi saya beli pakej 2 benda dalam satu harga terus. Silicone baby squeeze spoon saya beli untuk bawak puree masa travel. Senang x payah bawak sudu dan mangkuk. Food feeder yang macam puting tu pulak, saya nak train anak saya makan sendiri. Nak taruk buah dalam tu supaya dia gigit-gigit ke, hisap ke, tapi pegang sendiri. Boleh juga bawak travel tu, senang x tumpah makanan.

Silicone Baby Squeeze Spoon and Food Feeder
Image Googled: Silicone Baby Squeeze Spoon and Food Feeder

8. Food Warmer (beli dekat Lazada)

Last but not least, mesti la beli food warmer dan mesti la saya beli jenama Autumnz juga. Hehehe… Actually saya beli yang 2 in 1 punya iaitu Autumnz Home & Car Bottle Warmer (Blue). Saya penah cari dekat TCE Expo tapi bila banding harga macam dekat Lazada lagi murah, so saya beli dekat Lazada je. Saya beli dah lama dah, masa anak saya baru lahir lagi dah beli. Sebab fungsi dia untuk panaskan susu dalam bottle (EBM), so tu yang beli awal. Tapi dia ada fungsi lain juga, untuk panaskan makanan baby. Siap ada mangkuk baby diberi untuk panaskan puree. Lagi satu kelebihan produk ni, boleh pakai dekat rumah dan dalam kereta. Ada diberi plug untuk cucuk dalam kereta juga. Bagus kan.

Autumnz Food Warmer
Image Googled: Autumnz Food Warmer

Itu sahaja barang-barang yang diperlukan untuk saya menyiapkan anak saya dengan solid food. Bila anak dah start makan solid food kan, kita rasa seronok sangat. Kita pun rasa gembira je sediakan makanan yang kita buat sendiri. Bagi saya, selagi berdaya, saya tetap nak buat sendiri makanan untuk anak saya. Air tangan ibu la katakan. Hehehe…At least, bila kita buat sendiri, kita tau kandungan makanan yang kita beri pada anak. If beli yang instant atau yang orang buat frozen tu, x sure lagi fresh atau apa kandungan bahannya, ye tak? Itu sahaja, sekian.

Posted in My First Born, My Life Story

Nukilan Tentang Susu Ibu

Assalamualaikum,

Cerita pasal susu ibu memang amat sensitif buat ibu-ibu yang sudah melahirkan anaknya. Anak yang saya lahirkan, pasti saya mahu yang terbaik buat dia. Dari awal lagi saya memang decide nak fully breastfeed anak saya sendiri sebab saya dah didedahkan awal-awal lagi tentang kebaikan susu ibu. Saya dah ready dari masa mengandung lagi, mind set nak susukan anak, beli siap-siap pam susu, beli storage bag untuk simpan if ada susu lebih dan beli botol yang sama bentuk puting dengan susu ibu (untuk letak susu perahan ye, bkn FM).

Cuma apabila tiba masanya anak saya lahir, apa yang dirancang, tidak menjadi kenyataan, sebab sebaik-baik Perancang adalah Allah SWT. Masa hari pertama Fateh lahir, susu saya x keluar. Saya sendiri pun x pandai nak latching. Maklumlah anak pertama. Sampai la saya discharge dari hospital. Di rumah saya x putus asa kasi anak latching walaupun x berjaya, susu pun masih x keluar sampai hari ketiga. So saya dan suami terpaksa la pegi beli susu formula (ni sebab xtau langsung pasal bila susu ibu keluar). Anak dah menangis nak susu, xkan x nak kasi apa-apa.

Hari ketiga tu, saya dah rasa bengkak susu, malam tu saya x boleh tido sebab bengkak susu yang sangat sakit. Kebetulan hari yang saya bengkak susu, Fateh dimasukkan semula ke wad sebab jaundis tinggi. So saya kat rumah, Fateh dekat hospital. Malam tu sebab sakit sangat, saya cuba pam susu, akhirnya susu keluar tapi sikit sahaja (sesudu je). Tapi saya punya happy x payah sebut la, senyum sampai ke telinga.

Fateh duduk dekat wad NICU satu malam je. Pagi tu saya bangun, saya pam lagi susu saya dan alhamdulillah keluar banyak sikit. Saya happy sebab susu ibu dalam masa seminggu pertama ada colostrum (susu warna kuning), yang bagus untuk antibody baby. So dapat bagi tu alhamdulillah. Lepas pam susu, saya terus pegi amik anak saya dari hospital. Lepas keluar, saya dah start mula nak try fully breastfeed Fateh pulak. Berazam kuat ni, tapi masalah lain pulak timbul. Fateh masih lagi x mau latching (ataupun saya yang x reti nak buat). Adoi la…Walaupun saya rasa down, saya hari-hari try juga kasi Fateh direct breastfeed walaupun Fateh x mau / x reti nak hisap. Sampai 2 minggu, saya cuba baru Fateh mahu. Dalam masa 2 minggu tu juga saya gigih pam setiap 2 jam /3 jam. Nasib baik beli botol dan pam siap-siap, kalau x payah le.

Walaupun Fateh dah keluar dari wad, tapi jaundis dia masih ada lagi. So tiap selang 3 hari, kena pergi KK untuk check bacaan kuning dia. Ada pernah dalam seminggu lebih, bacaan kuning Fateh x turun-turun, so Fateh dah sampai tahap prolong jaundis (baby kena demam kuning lebih dari 2 minggu). So sebab x turun bacaan kuningnya, doktor dekat KK suruh saya pergi Klinik Pediatrik hospital untuk check air kencing dan jaundis dia. Nurse dekat situ tanya saya, fully breastfeed ke? Saya cakap ye! Tapi nurse kata mungkin x cukup so kasi je susu formula supaya anak saya berak banyak-banyak untuk turunkan jaundis. So saya dengan berat hatinya, ubah fikiran kasi susu formula + susu ibu.

Disebabkan dah campur, Fateh punya jaundis makin lama, makin turun sebab minum susu banyak sangat. Susu ibu minum, susu formula pun minum, tapi saya kasi lebih susu ibu la untuk dia. Masa Fateh sebulan lebih, ada penah dia minum sampai 5oz sekali minum. Orang kata, bila campur ni, susu ibu akan makin berkurang. Ya memang pun. Susu saya makin berkurang tapi saya x mengalah juga saya kata dalam diri saya, if berkurang pun, Fateh tetap kena ada juga minum susu saya walaupun campur susu formula.

Bulan berganti bulan, sekarang Fateh dah 5 bulan, rutin minum susu Fateh masih sama, susu ibu + susu formula. Bukan saya x cuba untuk fully breastfeed Fateh balik, saya dah cuba ! Tapi x mampu, sampai saya pernah kena marah dengan doktor dekat KK, kenapa saya x fully breastfeed. Serius saya cakap, breastfeeding journey is not easy ! Hati kena kuat, minda kena kuat, makan semua kena jaga, dan yang penting ibu kena cuba sungguh-sungguh. Ibu mana yang x nak kasi susu kat anak kan? Susu x cukup, anak minum banyak sangat, memang itu semua bukan alasan untuk fully breastfeed. Tapi itulah yang menjadi alasan saya bila orang tanya, sebab mereka x rasa apa yang saya lalui, so mereka boleh judge saya sewenang-wenangnya. saya x kisah ! saya masih meneruskan breastfeed sampai sekarang walaupun campur, bagi saya anak saya masih dapat nutrien dari saya. Cuma sekarang mind set saya adalah kalau boleh, cuba sampai 2 tahun walaupun bukan fully breastfeed.

Nukilan Tentang Susu Ibu
Fateh minum susu ibu juga

Ini je la yang mampu ibu berikan kepada anak ibu, wahai Fateh. Ibu dah cuba, walaupun ada-ada masa ibu cepat mengalah, ketahui la bahawa setiap rezeki anak tu, tetap Tuhan yang tentukan. Kalau boleh, if ada rezeki Fateh dapat adik, ibu x mahu ulang kesilapan yang sama ibu dah lakukan pasal breastfeed ni. Disebabkan Fateh, ibu dah belajar banyak sangat-sangat dari kesilapan. Maafkan ibu, wahai anak ibu. Buat orang di luar sana, x semua orang ada rezeki fully breastfeed anak mereka, mereka pun cuba juga, so cubalah jangan judge mereka kerana mereka x mampu. Sekian.

Posted in My First Born, My Life Story

Majlis Aqiqah dan Kenduri Kesyukuran Anak Pertama

Assalamualaikum,

Setelah anak sulung saya berusia 3 bulan, saya decide untuk buat kenduri aqiqah. Disebabkan anak saya anak lelaki, kos untuk buat kenduri aqiqah mesti mahal sikit daripada anak perempuan. Kambing kena 2 ekor untuk anak lelaki. Mula la saya dan suami mencari catering aqiqah. Ada banyak caterer yang bagus-bagus juga sebenarnya. Cuma saya lebih suka cari pakej catering yang lengkap terus. Saya dan suami memang sediakan budget kenduri aqiqah ni dalam RM4000. Salah satu caterer yang tawarkan pakej lengkap aqiqah adalah Traf Catering & Canopy (www.traf2u.com). Kami ambil caterer ini sebab harga memang dalam budget kami.

Saya amik Pakej Aqiqah Platinum untuk 150 pax. Menunya adalah 1 ekor kambing golek, 1 ekor kambing masak kari, nasi putih, ayam masak merah, daging salai masak lemak, sayur campur, air sirap, buah oren dan bubur pulut hitam. Bubur pulut hitam dan doorgift memang dapat percuma. Peralatan catering dan 3 orang pramusaji disediakan untuk tengokkan lauk dan bakar kambing golek. Canopy saya dapat 1 je dan bagi saya dah cukup dah pun untuk 150 orang tetamu. 5 buah meja dan kerusi untuk 1 meja ada 8 buah kerusi. So sekali makan boleh 40 orang muat. Memang ok sangat dah.

Kambing Golek
Kambing Golek
Khemah dan Meja
Khemah dan Meja
Mak mertua, suami dan adik
Mak mertua, suami dan adik

Tema untuk majlis aqiqah anak saya ni color biru. Saya ada design sendiri kad jemputan majlis aqiqah ni, tapi saya just jemput pakai whatsapp je, xde print dan edarkan dekat orang pun. Saya xde plan byk pun untuk majlis aqiqah anak saya. Saya just nak sembelih kambing aqiqah 2 ekor, dan buat kenduri makan-makan untuk keluarga dan sahabat terdekat sahaja. Saya x buat cukur jambul, x buat marhaban dan x panggil orang surau. Saya buat simple makan-makan je. Rambut anak saya pun suami saya dah siap cukur masa awal-awal lepas lahir dulu. So anak saya memang dah bercukur dah dan rambutnya kami dah timbang untuk disedekahkan dengan timbangan harga emas.

Majlis Aqiqah Kad Jemputan

Nama pun majlis aqiqah kan, so saya just sediakan buaian untuk anak saya duduk dalam tu masa tetamu datang. Saya sewa buaian ni daripada kawan saya. Saya just amik buaian simple je xde backdrop or pelamin, then saya deco dengan bunga sikit dekat tepi buaian tu (bunga masa saya tunang dulu). Anak saya duduk dalam buaian tu asyek tido je. Selesa agaknya kan asyek berayun je. Mana penah anak saya tido dalam buaian. Tu kira first time tido dalam buaian. Hehehe…

Buaian Aqiqah 1
Buaian Aqiqah Fateh
Buaian Aqiqah 2
Buaian Dari Tepi
Buaian Aqiqah 3
Fateh Lena Dalam Buaian

Untuk goodies pulak, saya dan suami x plan pun nak kasi goodies kat tetamu. Sebab saya malas nak hand out goodies masa tetamu nak balik, takut terlupa. Tetapi disebabkan adik ipar saya dah belikan goodies untuk 50 pax, saya terima je. Lepas tu ditambah 30 pax lagi goodies free yang diberi oleh ceterer, so jumlah goodies yg saya ada 80 pax je. Saya tanya suami, nak tambah ke goodies kasi cukup-cukup 150 pax, suami kata x payah, kasi je mana yang ada. Sangkaan saya tepat, masa majlis tu, saya asyek terlupa kasi goodies kat tetamu nak balik, dan memang leceh nak kasi goodies, sambil layan tetamu, sambil nak jaga anak lagi. So saya dah tahu dah, aqiqah anak lain nanti (insha Allah), saya x nak kasi goodies dah. Cukup la makan-makan je.

Anak Pakai Baju Melayu
Anak Saya Pakai Baju Melayu
Semasa Tetamu Datang
Semasa Tetamu Datang

Alhamdulillah, selesai dah majlis aqiqah dan kenduri kesyukuran anak saya Wan Muhammad Fateh bin Wan Abdul Farhan. Lega rasa dah selesai majlis. Makanan semua alhamdulillah sedap, kambing pun boleh tahan juga. Lain kali kalau nak buat majlis aqiqah lagi, saya akan pakai caterer yang sama insha Allah. Sekian.

Posted in My First Born, My Life Story

Pengalaman Bersalin Anak Pertama di Hospital Shah Alam

Setelah lebih 2 bulan saya mendiamkan diri dari menulis blog kerana bersalin dan berpantang, kini saya kembali menulis. Hehehe…Confirm dan mesti la saya nak cerita saya punya pengalaman bersalin anak pertama. Saya bersalin dekat Hospital Shah Alam sebab memang dekat dengan rumah mak saya, tempat saya nak berpantang. Saya sebenarnya bukan nak review baik buruk pasal Hospital Shah Alam, tapi just saya nak cerita pengalaman saya je. Ok dah ready nak cerita ni, start!!!!

Pada pukul 2.00 am hari Selasa 28 March 2017, sedang saya elok-elok berbaring di atas katil, tiba2 terasa macam ada bunyi “ploop” dekat dlm perut saya. Saya dah x sedap hati, so cepat2 saya masuk tandas. Sangkaan saya betol, air ketuban saya pecah. Terus meleleh keluar dgn byknya, terkejut juga saya. Cepat2 saya call suami saya (mlm tu dia tido dekat rumah sewa kami di BSP), suruh dia datang. Saya pun apa lagi, bersiap2 la nak ke hospital. Mak dan ayah hantar ke Hospital Shah Alam yg jaraknya x sampai 10 minit pun dari rumah.

Walaupun contraction xde lagi, disebabkan air ketuban dah pecah, saya kena tahan di hospital juga dlm pkul 3.00 am tu. Time tu suami saya dah sampai. Masa kena tahan tu, macam biasa la hospital kerajaan kan, katil semua penuh, wad semua penuh dan labor room pun penuh. So saya kena tunggu di atas kerusi sahaja. Saya pun tukar la baju pink hospital tu sebab air ketuban masih mengalir, so kain saya asyik basah je. Lepas tukar baju, bermula la sesi seluk. Adoi! Serius saya fobia seluk menyeluk ni. Sakit sgt2. Doktor kata baru 1 cm bukaan rahim saya. So kena tunggu lama lagi la, sebab anak pertama memang lambat bukaannya.

Saya pun tido la dekat kerusi, kejap2 sakit belakang, sebab contraction dah mula rasa, tp xde la kerap2. Suami saya pulak tido dekat bilik menunggu utk suami / emak yg nak teman dlm labor room nanti. Walaupun duduk dekat kerusi, hospital tetap kasi makanan, pagi tengahari mlm, semua dapat. Tapi sebab saya ingat lepas ni nak berpantang kan, suruh la juga suami pegi beli makanan kat luar. Saya dapat makan bubur McD saiz large lagi sebab teringin. Hehehe…

Ada2 masa, saya jalan2 juga la area dewan bersalin (PAC) nak kasi bukaan cepat. 6 jam kemudian (9.00 am), doktor datang nak seluk lagi buat kali kedua. Check bukaan masih lagi 1 cm. Sedih sangat hati saya. Sebab bukaan rahim masih sama 1 cm, saya masih belum lagi diarah ke labor room. Contraction pun selang 15 minit je. Nurse pun check juga bacaan jantung baby saya dekat mesin CTG, alhamdulillah, walaupun air ketuban xde, baby masih stabil, jantung berdegup masih ok. So saya pun duduk balik dekat kerusi. Saya nak la juga dapat katil kat wad, at least tunggu kat wad, xde la tunggu dekat kerusi dlm PAC ni, tapi nurse cakap ada 18 waiting list yang belum dapat katil. Nurse kata x pernah Hospital Shah Alam ramai patient macam ni. Kira kebetulan waktu saya nak bersalin, time tu la first time ramai gitu. So tawakal je la. Huhuhu…

7 jam kemudian (4.00 pm), doktor datang nak check bukaan lagi dan bila seluk masih lagi 1 cm. Saya terkejut apesal la x terbukak ni. Masa doktor seluk tu, dia bukakkan sikit kasi 2 cm, dia punya sakit, Allah je yang tahu. Terpaksa buat gitu supaya cepat sikit bukaan. Disebabkan stress sangat, saya minum la air selusuh kasi cepat sikit bukaan kengkonon. Tapi x berhasil juga dan saya menyesal minum air tu terlalu awal, sebab air selusuh sebenarnya bagi baby cepat keluar. Tapi macam mana baby nak keluar kalau pintu rahim bukaannya baru 1 cm. Buat rasa sakit je lebih minum air selusuh awal sangat. So pengajaran di sini, air selusuh jgn minum awal sgt, hujung2 nk bersalin baru minum.

6 jam kemudian (10.00 pm), nurse datang nak check jantung baby. So sekali lagi saya dipasangkan mesin CTG dan jantung baby masih stabil. Tapi nurse kata saya kena drip dgn ubat antibiotik sebab air ketuban dah xde kan. Risau baby berak dlm perut. So nurse pun pesan, check pad yg saya pkai, kalau keluar air warna hijau ke, maksudnya baby dah berak dlm perut. Bahaya sgt. So malam tu, saya kena tido dekat kerusi lagi sekali sambil layan contraction yang kejap2 ada, kejap2 xde.Suami saya pulak dok menunggu je kat bilik menunggu, tido situ, lepak situ, makan situ, mandi dekat toilet luar, dan solat kat surau luar. Tak balik rumah langsung ok. Tunggu saya punya pasal, takut kalau dia balik rumah, saya bersalin kang x sempat tengok.

6 jam kemudian (4.00 am), ada sorang doktor lelaki yang pernah checkup saya (masa saya pergi klinik O&G dekat hospital ni) datang. Disebabkan dah 25 jam saya ni tanpa air ketuban, dia panggil saya dan tanya saya, ada keluar air warna hijau ke dekat pad, sebab risau baby berak. Dia kata panggil je dia kalau rasa ragu, so dia akan seluk tgk bukaan rahim saya. Then 2 jam kemudian (6.00 am), saya dipanggil utk seluk dan check oleh doktor lelaki tu bersama seorang doktor senior perempuan (rasanya macam ketua doktor / pengarah bahagian O&G kot, sebab smua staff macam takut2 bila cakap dgn dia). Bukaan rahim saya dah 3 cm, alhamdulillah dah bukak sikit dgn sendirinya. So pengarah doktor tu kata, saya dah lebih dari 24 jam tanpa air ketuban, mesti deliver hari ini juga menggunakan induce dan sruh nurse bookingkan labor room utk saya. Masa tu saya rasa bersyukur sgt, saya boleh baring atas katil labor room lepas ni. Sakit pinggang kot asyek duduk kat kerusi. Nurse panggil saya, ingat nak masuk labor room dah, tp rupanya saya kena drip lagi sekali dgn ubat antibiotik. Hahaha…

Saya pun tunggu la bila nurse nak panggil saya masuk labor room. 4 jam kemudian (10.00 am), saya dipanggil utk masuk labor room. Masa ni contraction x yah cakap la, memang dah makin kerap juga setiap 5 – 10 minit. Saya baring atas katil pun, xdanya lega ke ape, tahan sakit je memanjang. Lepas tu saya diinduced terus menggunakan drip juga. Saya cuba tutup mata ingat nak lupakan kejap kesakitan tu, tp x berjaya. Sebab lepas kena induced, sakit dia melampau kuat kot. Rasa terus patah pinggang, rasa tercucuk badan dan kaki, rasa tercabut seluruh bahagian bawah badan saya.

Masa ni dah pukul 2.00 pm ++ (saya pun x bape perasan masa sebab tengah sakit). Saya pusing mengiring ke kanan, saya pusing mengiring ke kiri macam org x tentu hala. Saya xde la menjerit ke ape, tp saya panggil2 juga la “nurse, sakit nurse” dgn suara merayu-rayu. Nurse mesti la buat x layan je sebab dia pun xleh nak buat apa. Haha… Tapi nampak macam saya dah sakit sgt je, so nurse bagi juga ubat pelali yang gas sedut tu. Saya pun sedut2 la sampai rasa mamai. Contraction pula bukan datang selang 5 minit dah time ni, rasa macam sakit sepanjang masa. Tiba2 saya rasa nak terberak. Saya dah x boleh tahan, macam terus meneran. Saya xtau kenapa, tp memang x boleh tahan langsung. Last2, saya teran, rasa macam betol2 saya terbuang air besar kat katil. Kahkahkah…Kesian dekat nurse. Sorry ye nurse.

Mula2 saya rasa lega sikit sebab dah terbuang air besar kan, tapi tiba2 sakit tu datang balik juga. Nurse cuci2 katil saya, then dia check bukaan rahim saya. Memang dah 10 cm terus dah. Cepatnya bukaan terus, x sempat merasa yg cm cm yang lain. So doktor dan nurse smua dah ready sruh saya teran nak keluarkan baby, sebab nurse kata kepala baby dah start nampak sebenarnya. Agaknya masa saya teran awal2 tadi, saya terteran baby sekali la kot. Nurse panggil suami saya dekat bilik menunggu, tapi dia x dengar pulak dah. Saya tanya nurse mana suami saya, kenapa dia x datang2 lagi. Nurse kata dah panggil tapi xda pun. Saya time tu juga rasa stress, then saya amik HP saya, saya call. Terus laju dia datang masuk labor room. Pegang tgn dan kepala saya suruh saya bertenang dan kata dia ada dekat sisi saya, insha Allah saya boleh teran. Hehehe…(thank you abang).

Mula la sesi teran meneran saya. Hahaha… Ni nak cerita sikit, semua staff Hospital Shah Alam memang layan dgn lemah lembut. Nurse yang tolong saya teran pun baik sebenanrnya, tapi agaknya sebab dia geram tgk saya x reti teran dan risau keselamatan baby saya, dia mcm tertinggi suara sikit. Bila dia cakap, saya jadi demotivated sikit. Hahaha…Agaknya dia geram tadi dia dah terpaksa cuci saya kot. Kesian nurse saya. Saya pun teran je la mana yang saya mampu, sebab sebenarnya saya x makan dari pagi after kena drip tu sampai ptg. So energy x bape ada. Tapi saya berjaya jumpa cara teran yang boleh buat baby keluar. Cuma teran saya x panjang. So baby kejap keluar, kejap masuk balik kepalanya. Doktor pun dah stress sbb asyek keluar masuk je kepala baby, so dia panggil doktor lain tolong. Doktor lagi satu ni pun cuba ajar saya teran lama sikit, tp saya x kuat dan x larat teran lama2. Dah ramai dah ni dalam labor room saya (nurse ada 3 org, doktor 2 org), semua bersorak sruh saya teran kuat2. Rasa macam ada pasukan pom pom girls dah dalam labor room tu. Hahaha…

Sebab x berjaya juga, ketua doktor bahagian bersalin (lelaki tau) datang tolong saya bersama sorang doktor cina lelaki juga. Doktor tu bawak benda yang utk support kaki tu, so saya pun letak kaki atas tu, cuba teran. Saya betol2 penat sebenarnya, tp mestilah x mengalah untuk anak saya kan. Doktor kata time tu juga, awk kena teran kuat dan panjang sekarang juga, kalau x anak awak dalam bahaya. Saya pun cuak juga la. Seram bila dengar doktor kata gitu kot. So saya teran lagi, x berjaya juga. So doktor pun gunting la bagi laluan untuk baby keluar. Kalau ikutkan, doktor x mahu gunting pun, sebab nampak macam boleh keluar tanpa gunting, tp sebab saya ni teran x panjang, so gunting juga bagi senang keluar. Dah gunting tu, saya teran 2 kali je, terus anak saya keluar (waktu anak saya lahir pkul 4.05 pm). Alhamdulillah.

Doktor terus tunjuk kat saya baby girl ke baby boy, dgn lemah saya ckp baby boy. Hahaha…Dalam 5 saat gitu, nurse kata, x menangis pun budak ni, terus air muka saya berubah. Tiba2 after 2 saat kemudian, terus anak saya menangis. Alhamdulillah…Nurse ni pun, buat saya panik je. Huhuhu…Doktor letak anak saya dekat dada saya kejap, saya pegang sikit2 je sebab saya dah mamai dengan ubat pelali gas sedut tu. Lepas tu suami saya disuruh tunggu dekat luar, anak saya dibawa utk dicuci, saya pula akan dijahit (episiomy) oleh doktor lelaki cina tu pulak.

Doktor cucuk bius dekat peha kiri dan kanan saya utk sesi episiomy dan masih lagi kasi saya ubat gas sedut supaya x sakit masa jahit. Tapi rasa macam xde kesan pun sebab sakit dia melampau-lampau kot. Masa teran tadi, saya sikit pun xde jerit2 ke ape, masa jahit ni saya menjerit banyak. Boleh kata kuat juga sampai ibu-ibu mengandung kat luar semua dgr. Rasa nyilu benang jahit tu, saya masih x boleh lupa betapa sakitnya. Saya jerit setiap kali benang ditarik. Dah la saya kena jahit sampai 3 layer rasanya. Banyak dan lama menahan sakit yang ni. Saya betol2 fobia kena episiomy, kalau boleh x nak kena lagi. Huhuhuhu…

Lepas sesi episiomy, anak saya dibawa masuk untuk diazankan. Saya nampak suami saya masuk labor room saya balik dgn bawa beg baby. Anak saya dah pkai baju dan pampers saya beli la…Hahaha…Comel sgt. Nurse suruh suami saya angkat anak, dia x reti. Hehehe…Lepas tu dgn dibantu oleh nurse, suami saya dukung anak saya, dan diazankan terus. Alhamdulillah. Lepas tu anak saya menangis nak susu, then nurse terus suruh saya kasi susu breast dan ajar saya macam mana nak latching. Saya dgn mamainya try latching kan anak dekat breast dalam keadaan berbaring, tp macam biasa la, first time mesti x berjaya latching. So nurse amik anak saya, then saya di suruh bersiap utk dihantar ke wad tingkat atas. Fuh! Lega saya dapat katil dah ni. Anak saya pun akan dihantar ke wad bersama-sama saya. Masa sampai wad, saya tertido kejap then nampak ayah, abang dan kakak ipar saya datang. Dorg semua dah standby rupanya kat luar nak tgk saya dan anak saya. Saya masih mamai layan2 gitu je la dan lepas tu saya terus tido sebab lapar dan penat sgt. Belanja gambar sikit. Hehehe…

Wan Muhammad Fateh - Hari Pertama
Wan Muhammad Fateh – Hari Pertama

Itu la pengalaman pertama saya melahirkan seorang zuriat yang bernama Wan Muhammad Fateh bin Wan Abdul Farhan. Setelah 36 jam bertahan tanpa air ketuban, dengan sakit yang hanya Allah sahaja tahu peritnya, saya bersyukur kerana diberi kesempatan merasa segala perjuangan dan pengorbanan seorang ibu. Saya berharap agar anak yang saya lahirkan ini menjadi anak yang soleh dan sentiasa taat kepada Allah SWT, Rasul dan ibu abahnya. Amin…

Posted in My Life Story

Kenduri Doa Selamat (Bersalin dan Masuk Rumah Baru)

Assalamualaikum,

Bulan lepas (18.2.2017), saya dan suami ada buat kenduri doa selamat secara kecil-kecilan yang dihadiri oleh keluarga terdekat saja. Saya jemput family saya dan family paksu saya, manakala sebelah suami saya pulak saya jemput family suami saya dan family makcik suami saya. Ada la dalam 20 tetamu yang datang (should be 35 tapi ada yang x dapat datang). Saya buat kendurinya after maghrib dalam pukul 8.00 malam camtu.

Kenduri Doa Selamat
Image Googled: Kenduri Doa Selamat

Ok nak cerita sikit. Saya dah pindah rumah sewa baru. Disebabkan dulu ada kes dengan rumah sewa lama, so saya dan suami decide nak buat kenduri doa selamat la sempena duduk rumah sewa baru ni. Kami tak nak kejadian dekat rumah sewa lama berulang lagi dekat rumah sewa baru. Lagi satu, bulan lepas saya dah 8 bulan pregnant, so sekalikan la kenduri doa selamat supaya saya selamat bersalin.

Saya confirm la x larat nak masak dah. So suami saya order je makanan dengan jiran kami yang rumah sewa lama dulu. Dia orang Kelantan so menu yang kami pilih adalah nasi dagang. Kami order 2 lauk untuk nasi dagang tu iaitu gulai ikan dan gulai ayam. Sangat berpuas hati dan sedap ok. Harga pun berpatutan. Saya plak mestilah nak mi goreng mamak, so suami saya beli mi goreng mamak dalam 15 bungkus. Menu yang ada lagi adalah mak saya bawak roti jala dan agar-agar. Mak mertua saya pulak bawak karipap dan kuih kuaci. Sedap sangat. Lagi satu, saya ada buat ais krim malaysia, ais krim choki-choki. huhuhu… Saja try buat, sedap pulak tu. Tetamu suka. hehehe…(bangga diri)

Majlis doa selamat bermula after maghrib dalam pukul 8. Tapi disebabkan keluarga saya dan keluarga suami datang awal sebelum maghrib, jadi kami solat maghrib jemaah sama-sama. Lepas tu kami baca yassin dan doa selamat. Alhamdulillah. Selesai semua terus menjamu selera dan kami borak-borak sampai dalam pukul 10.30 malam camtu, kemudian baru semua beransur-ansur balik. Mak mertua saya dengan adik-adik suami saya tido rumah saya malam tu.

Itu sahaja cerita saya pasal kenduri doa selamat yang saya buat secara kecil-kecilan. Semoga saya selamat melahirkan anak pertama kami dan semoga anak saya selamat, sempurna sifat dan jadi anak yang soleh. Amin… Masa kenduri berjalan, saya sibuk layan tetamu so x teringat pun nak amik gambar. Rugi betol la. Nak buat camne, xde rezeki nak post gambar kali ni. Itu sahaja, sekian.