Posted in My Life Story, My Second Born

Kurniaan Anak Kedua

Assalamualaikum,

7 bulan yang lalu, saya telah melahirkan anak sulung saya, Wan Muhammad Fateh. Alhamdulillah, kini saya dikurniakan lagi seorang anak. Saya kini hamil anak kedua pulak (baru 10 weeks). Walaupun agak terkejut sebab tak dirancang dan tak diduga, saya dan suami masih bersyukur dengan kurniaan dari-Nya. Jarak anak pertama dan anak kedua ini, insha Allah 1 tahun 2 bulan. Jarak yang terlalu dekat sebenarnya. Huhuhu…

Kurniaan Anak Kedua

Haritu (31.10.2017), saya pergi la buat buku pink macam biasa dekat Klinik Kesihatan Ibu dan Anak (KKIA). Seperti disangka, saya telah dibebel oleh nurse yang bertanggungjawab jaga saya. Dia kata terlampau dekat jarak anak ni dan disebabkan sejarah kehamilan yang lalu saya ada kencing manis semasa hamil (GDM on DC), nurse kata saya punya kehamilan kali ni mungkin berisiko juga. So, untuk check up bulan yang seterusnya, saya disuruh minum air gula siap-siap untuk tahu saya masih lagi ibu GDM ke tidak.

Saya tawakal dan redha je la jika saya masih lagi ibu GDM namun saya perlu berhati-hati sikit kali ni sebab saya rasa badan agak lemah sedikit berbanding dahulu. Mungkin sebab badan saya masih belum pulih daripada kehamilan pertama, dah terus melekat anak kedua pulak, jadi saya rasa letih sentiasa. Morning sickness kali ni pun berbeza berbanding dahulu. Saya kerap rasa mual dan nak termuntah setiap hari. Dulu, bila mengandung anak pertama, saya mual dan muntah dalam masa 2 minggu sahaja selepas itu stop. Kali ni macam lama sikit.

Lagi satu, badan saya rasa terlampau letih sangat sebab anak pertama saya masih kecil (7 bulan). Malam-malam, tido saya terganggu juga la kalau anak menangis nak susu. So, saya rasa saya tidak dapat rehat yang cukup. Saya kesian juga dekat anak pertama saya. Bila mengandung, susu badan akan drop, so anak pertama saya tak dapat menyusu sangat sekarang. Nak buat macam mana, anak kedua tetap rezeki Allah nak bagi.

Doakan saya pregnancy kali ni berjalan dengan lancar dan semoga saya dapat melahirkan anak kedua ini dengan mudah, insha Allah. Semoga anak kedua saya sihat-sihat sentiasa di dalam perut ibu ni, buat masa ni…Sekian.

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s