Posted in My Life Story

Persediaan Untuk Solid Food Baby

Assalamualaikum,

Setelah 6 bulan berlalu, akhirnya anak saya dah boleh start makan solid food. Hari yang ditunggu telah pun tiba. Namun, apa persediaan yang saya lakukan sebelum bagi anak saya makan solid food? Banyak benda yang saya kena beli untuk get ready. Ada barang yang saya dah ada, dan ada juga saya kena beli. So, saya buat keputusan untuk pergi TCE Expo sebab kat sana barang-barang baby sangat murah. Ada juga barang yang saya beli dekat Lazada je. Jom tengok barang-barangnya !

1. Kerusi Baby (barang dah ada)

Kerusi baby untuk duduk dan makan ni, saya ada terfikir untuk x beli sebenarnya. Ada juga masa tertentu saya fikir macam penting je kerusi baby ni. Saya ingat nak beli lepas anak saya dah start makan, tapi rezeki saya dapat kerusi baby ni free je. Abang dan kakak ipar hadiahkan anak saya kerusi baby jenama Ingenuity warna merah. Mahal kot kerusi ni. Tapi alhamdulillah at least saya x payah keluarkan duit banyak, jimat duit saya. Hahahaha… Kerusi baby ni support baby yang masih belum boleh duduk dengan sendiri. Jadi sangat sesuai untuk anak saya sebab memang dia belum boleh duduk lagi. Ada tali pinggang dan ada meja kecil yang boleh disorok. Kalau nk tau lebih lanjut, google la features kerusi ni.

Kerusi Baby Ingenuity
Image Googled: Kerusi Baby Ingenuity

2. Blender (barang dah ada)

Mula-mula, saya ingat nak beli blender baby bullet, sebab nampak sangat menarik blendernya dan ada set sekali dengan food storage bagai. Tapi bila saya suarakan kepada suami saya untuk beli blender tu, suami saya x kasi beli. Dia suruh pakai blender kami yang dah sedia ada iaitu Hand Blender Phillips. Actually blender ni saya dapat sebagai hadiah masa kenduri kahwin saya dan suami. So dari terbiar dalam stor, baik pakai blender ni je untuk buat solid food anak saya. Blender ni memang bagus buat jus untuk orang dewasa, tapi untuk baby, buat puree pun boleh sebab blender ni memang blend makanan sampai hancur.

Hand Blender Phillips
Image Googled: Hand Blender Phillips

3. Food Storage (beli dekat TCE Expo)

Saya memang peminat produk Autumnz sebenarnya. Kalau boleh semua produk Autumnz saya nak beli. So, bila dah tau kena ada food storage untuk isi semua puree baby, saya beli EASY Breastmilk & Baby Food Storage Cups 2oz (Plum). Saya beli food storage ni dekat TCE Expo. Dekat sana harga memang murah kan. Food storage fungsinya adalah untuk simpan makanan puree baby di dalam peti ice bahagian chiller ataupun bahagian frozen. Food storage autumnz ni memang bagus sebab ada penutup dan tempat stack supaya jimat ruang dalam peti ice.

Autumnz Food Storage
Image Googled: Autumnz Food Storage

4. Food Jar (beli dekat TCE Expo)

Ok yang ni x perlu beli pun xpe sebenarnya. Food jar yang saya beli adalah jenama Autumnz juga iaitu Autumnz Stainless Steel Food Jar 450ml (Metallic Burgundy). Tujuan saya beli food jar ini sebab saya ingat nanti nak masak bubur nasi banyak dan kasi kepada pengasuh saya. Kiranya x payah frozen la bubur nasi sebab nak masak bubur hari-hari. Kasi anak saya makan bubur nasi panas-panas. Buat masa ni saya x guna lagi. Tapi saya yakin saya akan pakai banyak kali juga di kemudian hari.

Autumnz Food Jar
Image Googled: Autumnz Food Jar

5. Sudu dan Mangkuk Baby (beli dekat TCE Expo)

Dah kata nak makan, xkan xde mangkuk dan sudu kan. Saya jalan semua booth TCE Expo nak mencari sudu dan mangkuk yang saya rasa sesuai untuk anak saya. Mula-mula, saya ingat nak beli sudu dan suction bowl jenama Tommee Tippee Explora tapi mahal la pulak. So, saya cari yang lain, kalau boleh nak mangkuk yang ada penutup dan sudu sendiri, supaya nak bawak travel ke, pergi keluar shopping ke, senang sikit ada penutup. Saya xtau sudu dan mangkuk yang saya beli jenama apa. Tapi sama seperti dalam gambar dibawah, cuma saya punya warna putih dan ada logo lain.

Sudu Dan Mangkuk
Image Googled: Sudu Dan Mangkuk

6. Bib Plastik (beli dekat TCE Expo)

Anak saya memang lasak sikit sebab dia boy kan. So, saya beli bib yang plastik punya siap-siap. Saya ada juga terfikir nak beli yang kain soft punya tapi nanti kena basuh dan keringkan pulak. Beli yang plastik punya je senang, lepas makan tumpah-tumpah, cuci pakai air then keringkan pakai tisu je dah boleh guna semula. Bib plastik ni saya beli dekat TCE Expo, sangat banyak orang jual benda ni. Saya beli 2 bib, satu untuk kegunaan pengasuh (bib design teddy bear) dan satu lagi untuk saya guna (bib design panda seperti gambar di bawah).

Bib Plastik
Image Googled: Bib Plastik

7. Silicone Baby Squeeze Spoon & Food Feeder (beli dekat Lazada)

Silicone baby squeeze spoon dan food feeder ni, saya cari juga dekat TCE Expo tapi saya x jumpa pulak. Saya cari juga dekat kedai jual barang baby, tapi mahal sikit dari dekat Lazada. Lazada ada jual satu-satu juga tapi saya beli pakej 2 benda dalam satu harga terus. Silicone baby squeeze spoon saya beli untuk bawak puree masa travel. Senang x payah bawak sudu dan mangkuk. Food feeder yang macam puting tu pulak, saya nak train anak saya makan sendiri. Nak taruk buah dalam tu supaya dia gigit-gigit ke, hisap ke, tapi pegang sendiri. Boleh juga bawak travel tu, senang x tumpah makanan.

Silicone Baby Squeeze Spoon and Food Feeder
Image Googled: Silicone Baby Squeeze Spoon and Food Feeder

8. Food Warmer (beli dekat Lazada)

Last but not least, mesti la beli food warmer dan mesti la saya beli jenama Autumnz juga. Hehehe… Actually saya beli yang 2 in 1 punya iaitu Autumnz Home & Car Bottle Warmer (Blue). Saya penah cari dekat TCE Expo tapi bila banding harga macam dekat Lazada lagi murah, so saya beli dekat Lazada je. Saya beli dah lama dah, masa anak saya baru lahir lagi dah beli. Sebab fungsi dia untuk panaskan susu dalam bottle (EBM), so tu yang beli awal. Tapi dia ada fungsi lain juga, untuk panaskan makanan baby. Siap ada mangkuk baby diberi untuk panaskan puree. Lagi satu kelebihan produk ni, boleh pakai dekat rumah dan dalam kereta. Ada diberi plug untuk cucuk dalam kereta juga. Bagus kan.

Autumnz Food Warmer
Image Googled: Autumnz Food Warmer

Itu sahaja barang-barang yang diperlukan untuk saya menyiapkan anak saya dengan solid food. Bila anak dah start makan solid food kan, kita rasa seronok sangat. Kita pun rasa gembira je sediakan makanan yang kita buat sendiri. Bagi saya, selagi berdaya, saya tetap nak buat sendiri makanan untuk anak saya. Air tangan ibu la katakan. Hehehe…At least, bila kita buat sendiri, kita tau kandungan makanan yang kita beri pada anak. If beli yang instant atau yang orang buat frozen tu, x sure lagi fresh atau apa kandungan bahannya, ye tak? Itu sahaja, sekian.

Advertisements