Posted in My Travel

Travel Honeymoon 2 – Langkawi

Assalamualaikum,

Alhamdulillah, dapat juga pergi Langkawi. Tahun ini,saya dan suami memang xde merancang pun untuk pergi Langkawi. Sepatutnya, nak pergi Langkawi untuk honeymoon pertama dulu. Tapi x jadi pergi dulu sebab kami kawin bulan 12, takut musim hujan. Saya suara kan dekat suami hasrat nak pergi travel ke Langkawi dan suami saya pun setuju.

Saya kan dah lepas beranak, dan anak saya pun dah 5 bulan, so suami saya kata boleh la kalau nak naik flight. So saya booking tiket flight masa bulan Julai dan masa tu Malindo Air ada tiket ekonomi promo. Alhamdulillah…

Date: 9 Sept – 11 Sept 2017
Purpose: Honeymoon (tapi with baby)
Flight Company: Malindo Air

Flight Depart: KLIA1 – Langkawi Airport
Time: 1205 (tapi flight retimed 1405)

Flight Return: Langkawi Airport – KLIA1
Time: 1735 (tapi flight retimed 1935)

Day 1 (9 September 2017)

  • Bertolak ke Langkawi naik flight dekat KLIA1
  • Sampai ke Langkawi Airport
  • Tunggu naik kereta sewa

Saya mintak tolong adik-adik saya untuk hantar saya ke airport, so pagi tu dalam pukul 10.00 pagi adik-adik saya sampai rumah saya, then kami bertolak ke KLIA1 dalam pukul 10.30 pagi. Sampai di KLIA1 dalam pukul 11.15 pagi, then saya, suami dan anak saya terus check in bagasi kami. Tapi flight kami yang sepatutnya pukul 12.00 tengahari dah retimed ke pukul 2.00 petang, so suami cakap jom la pergi makan dulu. Saya pun ajak je la makan dekat McD je untuk isi perut sebelum naik flight. Dalam flight, alhamdulillah anak saya tido sahaja sepanjang 1 jam perjalanan. Lega kot !!! Dah sampai dekat Langkawi Airport tu, kami pun tunggu kereta sewa sampai dekat bahagian arrival. Dah booking kereta sewa siap2 dah, so senang.

  • Bergerak ke Pantai Chenang
  • Hotel Langgura Baron Resort dekat Pantai Chenang

Lepas tu kami bergerak terus ke Pantai Chenang untuk check in hotel. Perjalanan ambil masa dalam 10 minit je dari Langkawi Airport. Kami check in di Hotel Langgura Baron Resort. Hotel ni dekat sangat dengan pantai. Jalan kaki depan sikit je dah sampai pantai. Kawasan Pantai Chenang ni memang banyak kedai, banyak hotel dan banyak sangat restoran. Hotel saya pulak betul-betul sebelah Chenang Plaza dan berdekatan dengan The Zone dan Underwater World. Terbaik la.

  • Jalan-jalan di Pantai Chenang
  • Candle light dinner di Restoran

After check in, saya dan suami pergi jalan-jalan dekat Pantai Chenang. Suasana pantai sangat meriah dengan pelancong dari dalam dan luar negara. Ada yang main volley ball beach, ada yang mandi manda, ada yang naik banana boat, ada yang naik payung terjun ikat dekat boat, best kot. Saya dan suami x dapat la mandi sebab ada anak kecik kan. So, kami jalan je. Kebetulan pulak nampak orang jual kelapa muda dekat situ, so kami pun beli la satu nak rasa. Sedapnya minum air kelapa muda dekat tepi pantai. Dekat pantai ni juga ada satu restoran dekat hujung buat candle light dinner. Sebab nampak macam menarik, so kami pun decide makan dekat sini. Kalau yang candle light + perhiasan meja cantik, kena bayar RM50, x termasuk harga makanan lagi. Tapi kami duduk dekat meja biasa je, tapi ada juga lilin kat tengah2 meja. Jadilah ! Walaupun mahal makanan dekat sini, tapi berbaloi. Then kami balik ke hotel je sebab dah malam.

Langkawi Trip - 1Di KLIA1 Langkawi Trip - 2Dalam kapal terbang
Langkawi Trip - 3Hotel kami Langgura Baron Resort Langkawi Trip - 4Pantai Chenang ramai orang
Langkawi Trip - 5Ada signboard Langkawi lah ! Langkawi Trip - 6Candle light dinner tepi pantai

Day 2 (10 September 2017)

  • Breakfast suami cari nasi lemak di kedai area hotel
  • Berjalan di Oriental Village dan Panorama Langkawi (SkyCab, SkyRex, 3D Art Gallery)

Pukul 7.30 pagi, suami saya turun bawah cari breakfast nasi lemak di kedai-kedai berdekatan. Tapi rupa-rupanya, kedai area Pantai Chenang ni bukak lambat. Suami saya jalan jauh sikit untuk cari nasi lemak. Maklumlah, hotel kami xde restoran yang sediakan breakfast. Suami jumpa juga nasi lemak tapi mahal punya (RM4.50). Saya tanya kenapa mahal sangat nasi lemaknya, rupa-rupanya suami pegi beli dekat cafe. Patut lah mahal, tapi serius berbaloi sebab sedap sangat-sangat. Cafe apa saya dah lupa dah namanya.

Lepas breakfast, kami bertolak ke Oriental Village. Oriental Village ni macam open air komplex dan pemandangan tempat ni sangat cantik. Ada banyak kedai dan stalls yang jual baju, souvenirs, barang kraftangan dan lain-lain. Dekat sini lah terletaknya Panorama Langkawi seperti SkyCab (cable car), SkyDome, SkyRex, 3D Art Gallery dan macam-macam lagi. Saya dah siap2 beli tiket online untuk naik cable car ni. So, saya beli tiket Basic Package – RM40 / pax (inclusive skycab, skydome, skyrex, 3D art gallery).

Kami naik SkyCab (cable car) dulu, sebab takut ramai orang. Masa naik tu, suami saya memang gayat dan saya pulak so-so je. Dah sampai kat Midlle Station, kami pun turun untuk amik gambar. Masa ni nampak lagi pemandangan yang sangat cantik sebab Gunung Machinchang ni memang tinggi. Lepas beberapa minit, kabus terus menyelubungi kami dan start rasa sejuk sangat. Tetiba, hujan turun pulak dah. Kami terus naik cable car ke Top Station yang ada SkyBridge tu. Dekat Top Station, hujan turun dengan lebatnya, buatkan kami tersangkut nak naik ke SkyBistro (restoran makan). Tapi ada kedai jual jajan, kami beli hotcup megi dan duduk dekat tangga makan megi panas-panas. Bila hujan renyai, kami naik duduk di SkyBistro untuk sambung makan megi. Hahaha…Lepas tu kami turun tangga balik untuk pergi ke SkyBridge (jambatan gantung). Dekat sini, kena bayar extra RM15 naik SkyGlide dan kalau nak jalan kaki ke SkyBridge, kena bayar RM5. Saya dan suami tak jadi pergi SkyBridge sebab hujan dan suami kata tak berbaloi bayar duit tapi tak nampak apa-apa dekat SkyBridge sebab kabus dan hujan. Lepas tu, kami pun turun semula ke bawah dengan perasaan sedikit hampa.

Bila sampai di bawah, kami terus masuk ke 3D Art Gallery. Memang banyak gambar 3D yang sangat menarik. Saya memang excited amik gambar dekat sini. 3D Art Gallery ni, lebih kurang sama gambarnya dengan 3D Art Gallery yang saya pergi di Bangkok, Thailand tahun lepas. Tapi yang paling menarik di sini, ada persembahan 3D show iaitu gambar 3D bergerak. Lampu akan dipadam dan gambar 3D bergerak tu nampak berwarna-warni dan cantik sangat.

Kami pun sambung masuk ke SkyRex pulak. Sebab semua dalam Basic Package, saya masuk semua la kan. Hehehehe…Tapi dekat SkyRex ni, anak saya tak dibenarkan masuk sebab peraturan kanak-kanak bawah 2 tahun memang tak boleh masuk. So, saya terpaksa masuk bergilir-gilir dengan suami saya. SkyRex ni macam wayang simulation 3D. Kena pakai cermin mata 3D tu, then duduk dalam kenderaan. Lepas tu, mulalah kenderaan tu bergerak setempat ikut simulation tu. Simulationnya adalah mengenai journey ke Taman Dinosour. Memang rasa real sangat-sangat, terutama masa kena kejar dengan T-Rex. Huhuhuhu….5 minit je journey nya tapi best giler !!!

Last sekali, saya sepatutnya masuk ke SkyDome, tapi sebab dah dekat pukul 2.00 petang dan kami lapar tak makan lunch lagi, saya dan suami buat keputusan untuk tak masuk. Lagi satu, masa nak masuk SkyDome, SkyDome tutup sekejap untuk orang yang handle pergi berehat dan bukak balik pukul 3.00 petang. Saya dan suami tak larat nak tunggu lama, lagipun lapar, so kami burn je tiket pegi SkyDome. Sayang kan ! Nak buat camne, takdak rezeki.

  • Makan tengahari di Restoran Seashell, Laman Padi
  • Pulang berehat di hotel

Lepas penat berjalan naik itu ini, kami terus pergi lunch di Laman Padi. Restoran Seashell ni terletak di Pantai Chenang berdekatan hotel kami. Saya memang dah target nak makan dekat sini sebab suasana makan dekat pondok atas sawah padi. Kata dah sampai Kedah, mesti lah nak tengok sawah padi. Hahaha…Makanan dekat sini memang kira set / pax. So saya amik 2 pax tapi Set Nasi dengan Ikan Siakap. Makanan dia ala-ala macam ayam penyet / pecel lele gitu dan nasi dia serius banyak sangat. Tak habis, kami bungkus nasi dan sup bawak balik hotel. Masa makan dekat sini, suasana tenang, sunyi, dan nyaman je walaupun tengahari. Anak saya pulak sampai sini terus tertido sebab letih jalan-jalan. Lepas makan, kami pulang ke hotel terus untuk solat jamak dan rehat-rehat sebab penat.

  • Shopping coklat di Haji Ismail Group Complex (HIG), Pekan Kuah

Lepas maghrib, kami terus gerak ke Pekan Kuah untuk shopping coklat. Kami singgah di Komplex Haji Ismail Group. Bagi saya komplex ni, coklat dia macam-macam jenis dan pinggan mangkuk dia pun ada banyak. Kalau nak dibandingkan harga dengan The Zone atau Choco Valley, harga lebih kurang dan tak jauh beza sangat pun. Saya dengan suami memang rambang mata tengok coklat. Semua kami nak beli. Tapi yang wajib beli mesti la coklat Daim dan coklat Hershe’s Kisses. Ada juga coklat dari Belgium, Cadbury Australia, Toblerone dan macam-macam lagi. Semua murah-murah belaka ! Saya tengok-tengok juga pinggan, mangkuk, senduk dan sudu. Tapi saya malas nak beli sebab takut pecah masa nak naik kapal terbang nanti. Lagipun saya dah ada mangkuk Visions kat rumah, so saya rasa tak perlu membazir tambah koleksi mangkuk lagi. Saya ada la juga beli senduk jenis kayu untuk masak dan kuali pemanggang ikan tu. Tu pun beli sebab saya tak ada senduk kayu gitu dan kuali tu. Lagi satu, dekat sini pun ada jual gamat dan minyak urut panas. Saya beli buat souvenir dan untuk pakai sendiri je. Masa shopping ni kan, hujan turun lebat la pulak. Susah juga kami nak angkat barang bawak balik.

  • Dinner megi & KFC je di hotel

Setelah penat seharian berjalan dan shopping, kami balik ke hotel. Dinner kami adalah megi & KFC di hotel. Actually, kami penat sangat, dan x larat dah nak makan. So saya cakap kat suami, makan megi je la. Tapi dia nampak ada KFC dekat dengan hotel, so dia singgah juga beli ayam 2 ketul. Berselera dan kenyang jadinya. Alhamdulillah !!!

Langkawi Trip - 7Inilah Oriental Village Langkawi Trip - 8Dalam cable car – gayatnya !
Langkawi Trip - 9Dekat peak. Kabus banyak so x nampak sangat ! Langkawi Trip - 10Ada mangga lock love lah !!!
Langkawi Trip - 11SkyRex best giler ok !!! Langkawi Trip - 12Masuk 3D Art Gallery jugak
Langkawi Trip - 13Suami lawan dengan Shark Doo Doo Langkawi Trip - 14Saya bertarung dengan naga
Langkawi Trip - 15Opps ! Terambil kasut ! Langkawi Trip - 16Breathe on the fire
Langkawi Trip - 17Dekat Restoran Seashell, Laman Padi Langkawi Trip - 18Padi dia sangat hijau dan tenang
Langkawi Trip - 19Ada budak kecil tertido lah !!! Langkawi Trip - 20Ni la lunch kami
Langkawi Trip - 21Komplex HIG Langkawi Trip - 22Tu diaaa…coklat

Day 3 (11 September 2017)

  • Breakfast di Restoran Bella, Chenang
  • Check out hotel

Actually, kawan karib saya, dia whatsapp saya ada dekat mana sebab nampak saya upload gambar dekat Insta, so saya kasitau dia, saya ada dekat Langkawi. Kebetulan, dia memang datang bercuti kat Langkawi hari Isnin (11 Sept), so dia ajak jumpa. Dalam pukul 9.30 pagi, kami berjanji nak jumpa di Restoran Bella dekat Chenang sebab dia pun duduk hotel dekat Pantai Chenang. Hahaha…Saya pulak, first time jumpa anak dia, dan dia first time jumpa anak saya. So, kami sangat excited boleh terjumpa kat Langkawi pulak. Restoran Bella ni, ada nasi lemak, roti canai, soto dan macam-macam lagi. Sangat rekomen untuk breakfast sini. Nasib baik kawan baik saya ajak makan sini. Huhuhuhu….Lepas breakfast, saya dan suami pulang ke hotel dan kami terus kemas barang untuk check out.

  • Singgah di Dataran Lang, Pekan Kuah

Kami teruskan perjalanan kami ke Pekan Kuah. Actually patut pergi Dataran Lang semalam sekali dengan Komplex HIG sebab dekat Pekan Kuah, tapi tak jadi sebab pergi HIG pun dah malam. Pergi Langkawi, mesti wajib ambil gambar dekat helang ni, barulah bercuti kat Langkawi namanya kalau ada gambar ni. Hehehehe…Cuaca agak panas juga sebab tengahari, so kami ambil gambar dan terus balik ke area Chenang.

  • Lunch di Laksa Ikan Sekoq
  • Langkawi Airport

Dekat belakang Langkawi Airport otw ke Pantai Chenang, ada satu kawasan makan tepi jalan yang jual laksa dan nasi ayam. Ada gerai Laksa Power dan Laksa Ikan Sekoq. Actually, saya dan suami nak makan dekat Laksa Power, tapi orangnya datang lambat. Kami sampai dalam pukul 2.30 petang tapi laksanya tak sampai lagi. So, kami beralih ke gerai sebelahnya, Laksa Ikan Sekoq. Apa yang istimewanya gerai ni, dalam laksa tu ada 1 ekor ikan selar kecil penuh. Suami saya try makan laksa ikan sekoq tu, saya pulak makan nasi ayam. Boleh tahan juga laksa dan nasi ayam dia. Lepas tu, kami terus menuju ke Langkawi Airport yang tak jauh dari tempat makan kami. Kami sampai airport pukul 4.00 petang. Kami pulangkan kereta sewa dan terus check in bagasi kami. Tapi masalah lain timbul bila flight kami kena retimed dari pukul 5.35 petang kepada pukul 7.35 malam. Dah sampai airport baru kami tahu flight retimed. Terpaksa la kena tunggu lama, makan dan solat jamak dulu di airport sebelum naik flight sampai ke KLIA1.

Langkawi Trip - Breakfast dekat Restoran Bella Langkawi Trip - 24Jumpa BFF dekat Langkawi, kebetulan sangat-sangat
Langkawi Trip - 25Mesti la amik gambar dekat Dataran Lang Langkawi Trip - 26Suami dan anak kesayangan
Langkawi Trip - 27Ada boat banyak kat sini sebab Jeti kan Langkawi Trip - 28Lunch dekat Laksa Ikan Sekoq

Ok ni la cerita saya pergi ke Langkawi. Saja saya just nak berkongsi cerita. Alhamdulillah, travel kami ni, memang honeymoon walaupun bawak anak. Saya tetap happy berjalan-jalan. To all di luar sana yang nak pergi Langkawi, saya sarankan anda pergi la ke tempat yang saya pergi + island hopping. Saya ada anak kecil, so tak boleh la nak bawak naik boat untuk pergi pulau-pulau tu semua. Lagi satu, jangan pergi time musim hujan, terutama if nak naik cable car. Sebab rugi naik tapi tak nampak apa pemandangan pun…kuikuikui…Till next travel, guys. Sekian.

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s