Posted in My Addin

Pentingnya Bersedekah

Pengertian Bersedekah

Sedekah adalah satu pemberian ikhlas sama ada benda itu sesuatu yang kita sayang atau tidak. Asas penting yang perlu ada sewaktu bersedekah adalah keikhlasan. Maknanya, kita tidak mengharapkan sebarang pembalasan apabila bersedekah. Sedekah lebih menjurus kepada barang seperti makanan dan pakaian yang boleh dimanfaatkan oleh orang lain.

Pentingnya Bersedekah
Image Googled: Pentingnya Bersedekah

Kepada Siapa Kita Bersedekah

Apabila kita bersedekah hendaklah kita mendahulukan orang yang dekat dengan kita termasuk adik beradik dan juga jiran tetangga sebelum menghulur bantuan kepada orang lain. Antara yang lain adalah menurut keutamaan bersedekah kepada diri sendiri, isteri, anak, dan jika masih ada sedekahlah kepada sesiapa yang memerlukan. Jika masih ada golongan fakir miskin di negara kita, lebih baik kita bersedekah kepada mereka sebelum bersedekah kepada penduduk luar negara.

Fadhilat Bersedekah

 1. Dengan bersedekah akan menghilangkan rasa kurang senang golongan yang miskin terhadap golongan yang berharta dan kaya
 2. Bersedekah akan menimbulkan rasa kasih sayang sesama masyarakat Islam baik yang kaya mahupun yang miskin
 3. Sifat dengki akan hilang
 4. Bersedekah akan mendatangkan keberkatan
 5. Bersedekah dapat menghilangkan kesusahan yang dialami oleh orang-orang yang kesempitan

Konsep Bersedekah

Bersedekah dalam Islam bukan sekadar memberi wang ringgit kepada mereka yang memerlukan. Konsep bersedekah dalam Islam adalah luas, membabitkan perkara yang membawa kebaikan sama ada dalam bentuk kerohanian mahupun fizikal. Setiap orang yang berbuat kebajikan nescaya diberkati Allah dengan dikurniakan kesejahteraan hidup dan mendapat rahmat-Nya. Allah juga akan mengelakkan hartanya daripada kecurian atau hilang.

Seseorang yang tidak suka bersedekah adalah umpama seseorang yang mempunyai benih tanaman, tetapi tidak pula dia menanam benih tersebut. Orang yang tidak suka bersedekah ini tidak akan dapat memungut atau menuai hasil rezekinya itu. Dengan adanya sifat kedekut dan ego, kehidupan akan dipenuhi dengan liku yang sukar dan bermasalah. Islam mengajar kita bahawa yang memberi lebih baik dari yang menerima. Beringatlah bahawa tangan di atas adalah lebih baik daripada tangan di bawah.

Bersedekah Menghapuskan Dosa dan Penyakit

Manusia yang hidup sering melakukan kesalahan dan dosa. Allah SWT menyediakan pelbagai laluan kepada hambanya untuk penghapusan dosa, antaranya adalah bersedekah. Orang yang diuji dengan sakit, hendaklah berusaha mengubati penyakitnya itu. Salah satu daripada caranya adalah dengan memberi sedekah. Rasulullah SAW telah bersabda,

Ubatikanlah orang sakit di antara kamu dengan sedekah.

Bersedekahlah kamu sekalian, meskipun dengan hanya sebiji tamar, sesungguhnya sedekah itu dapat memenuhi keperluan orang yang lapar dan menghapuskan kesalahan, sebagaimana air dapat memadamkan api.

Kelebihan Bersedekah

 1. Mencucikan hartanya
 2. Mencucikan badannya
 3. Dipanjangkan umur
 4. Mencegah daripada mati dalam keadaan teruk
 5. Dapat menghapuskan sifat sombong, takbur dan bangga diri
 6. Menolak bala dan penyakit
 7. Menggembirakan orang miskin dan mengembirakan orang mukmin adalah semulia-mulia amal
 8. Berkat hartanya dan diluaskan Allah rezekinya
 9. Dinaungkan Allah orang yang bersedekah di hari Kiamat ketika hari sangat panas
 10. Ringan hisabnya
 11. Berat timbangan amalannya di akhirat
 12. Mudah melalui titian Siratal-Mustaqim
 13. Bertambah darjatnya di dalam syurga
 14. Menutup tujuh puluh pintu kejahatan

Setiap manusia sudah dijamin rezekinya oleh Allah SWT. Apabila rezeki yang diperolehi disedekahkan di jalan Islam, Allah SWT akan menambahkan lagi rezeki yang sedia ada sebagai berkat ganjaran untuknya. Bukan itu sahaja, sedekah juga dapat menyelamatkan kita diakhirat kelak, dan disitulah kita tahu betapa pentingnya pahala bersedekah. Oleh itu, jangan takut untuk bersedekah.

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s