Posted in My Pregnancy

Pregnancy Journey: Persediaan Beg Hospital Sebelum Bersalin

Assalamualaikum,

Minggu ini saya dah genap 37 minggu. Ya, baby saya dah matang dan saya sudah boleh bersalin bila-bila masa je dalam masa terdekat. So, apa persediaan yang perlu dibuat? Semestinya la yang paling penting adalah beg hospital untuk ibu dan baby. Ok disini saya nak senaraikan beberapa barang yang saya rasa perlu dan yang sudah saya siapkan. Sila la usha mana tau berguna untuk anda juga. Mari!

Persedian Beg Hospital Sebelum Bersalin
Image Googled: Beg Hospital

Persediaan Beg Hospital Ibu:

Buku pink Done
Kad pengenalan Done
1 helai tuala mandi Done
5 helai kain batik Done
Selipar toilet Done
Peralatan mandi – tuala, berus gigi,ubat gigi, sabun, syampu Done
Penjagaan diri – bedak, sikat, getah rambut Done
Peralatan makan minum – mug, sudu Done
2 helai tudung instant Done
1 pasang baju untuk pulang dari hospital Done
2 pasang baju lengan panjang Done
2 pasang stokin tebal Done
1 helai sweater Done
Tafsir al-quran Pakai Hp je nanti
Telekung solat & sejadah kecil Done
Minyak kelapa dara / air selusuh Done
Plastik besar untuk letak baju kotor Done
Set pengurusan uri Done
Kurma Done
Air zam zam & mineral Done
1 pack maternity pad Done
Bra menyusu Saya x beli
Seluar dalam pakai buang Saya x beli
Power Bank Done
Tisu Done

Persediaan Beg Hospital Baby:

7 newborn diaper Done
5 baju baby butang depan Done
5 seluar panjang Done
Romper/jumsuit Tak bawa
Tuala mandi Done
Wet tissue Done
Selimut baby Done
Kain bedung Done
Barut perut Done
2 pasang sarung tangan Done
2 pasang sarung kaki Done
Minyak telon Done
Bantal Done
Topi Done
Toileteries – bedak, losyen, syampu, sabun Done

Orang kata, kalau boleh beg hospital tu kena ready dalam kereta dah. Saya x taruk beg tu dalam kereta sebab ada kurma, minyak telon bagai, nanti rosak sebab panas dalam kereta. So, saya stand by beg ni dekat rumah mak saya dekat Shah Alam sebab saya nanti insha Allah bersalin dekat Hospital Shah Alam. Rumah mak saya dalam 5 minit je nak pergi hospital tu, dekat sangat. Itu je la yang boleh saya share untuk list barang-barang persediaan beg hospital saya. Sekian.

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s