Posted in My Pregnancy

Pregnancy Journey: Senarai Barang-barang Keperluan Baby

Assalamualaikum,

Dah masuk trimester yang ketiga (7 bulan), saya telah senaraikan beberapa barang keperluan untuk anak sulung saya. Disebabkan anak sulung saya ni adalah cucu pertama kepada kedua-dua belah pihak, so satu barang pun x pernah ada lagi.

Membeli Barang Keperluan Baby
Image Googled: Membeli Barang Keperluan Baby

Actually, mak saya ada selongkar almari juga hari tu, dan terjumpa barang-barang lama masa adik saya masih baby masa dulu-dulu (sekarang adik saya dah 17 tahun ok). Mak saya jumpa bantal kecik, changing mat, napkin dan selimut. Kira ok la ada sikit kan, tinggal basuh je cuma warna dah luntur sikit la…huhuhuhu….

So, saya dengan bangganya nak tunjuk barang-barang yang saya dah beli sedikit demi sedikit start 5 bulan pregnant hari tu (awal benor beli kan). Tapi jangan salah paham. Saya bukan excited nak beli awal, nak gak tunggu lewat-lewat sikit beli. Tapi disebabkan expo barang murah dijalankan masa saya tengah pregnant 5 bulan, bila lagi mau dapat harga gitu kan. Ni la saya listkan barang-barangnya.

Pakaian Baby:

Baju Done
Seluar Done
Rompers / Jumpsuits Done
Set sarung tangan & stokin Done
Topi Done
Sapu tangan kecil Done
Pampers Not Yet
Napkin Done
Barut Done
Kain bedung Done
Bib Not Yet

Mandian Baby:

Sabun Done
Shampoo Done
Lotion Done
Bedak Done
Changing mat Done
Tuala mandi Done
Baby wipes Done
Set Grooming (ketip kuku, sikat, berus gigi) Not Yet
Cotton bud Done
Besen mandi Done
Nappy rash cream Not Yet
Minyak telon Done
Tungku baby Done

Tempat Tidur Baby:

Bantal Not Yet
Tilam Not Yet
Kelambu Not Yet
Selimut Done
Baby cot Not Buying

Penyusuan Baby:

Botol susu Done
Puting Done
Berus pembersih botol Done
Set breast pump Done
Set cooler bag Done
Botol warmer Not Yet
Botol sterilizer Not Buying
Botol storage Done
Nursing cover Done
Thermos Not Yet
Nipple cream Not Yet

Barang-barang lain:

Stroller Done
Baby carrier Done
Baby car seat Done
Baby bouncer / rocker Done
Diaper bag Done

Berdasarkan pengalaman saya la kan, memang berbaloi la beli kat expo. Memang la bersesak, tapi barang murah banyak dari harga biasa. Pastu kita kena pandai allocate duit dan buat budget. Cam bulan ni simpan duit nak beli apa, bulan seterusnya boleh pikir nak beli apa.

Jangan sampai dah sarat sangat-sangat baru nak pergi beli semua benda. Masa tu ntah duit cukup ke tidak, pastu ngan penat nak berjalan lagi. Kena ingat, zaman sekarang barang baby mahal-mahal juga kalau x pandai mencari. At least, I have enjoy the moment preparing things for my own baby. hehehehe… Insha Allah, if anak kedua nanti, ibu x perlu beli banyak sangat dah macam anak pertama sekarang ni. Sekian.

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s