Posted in My Addin

Pengertian Syukur

Assalamualaikum,

Dalam kehidupan kita ni, berapa banyak kali kita rasa bersyukur kepada Tuhan hanya sekadar diberi nafas sahaja? Saya percaya memang x ramai dan saya sendiri mengaku yang saya juga jarang bersyukur. Syukur itu bukan hanya untuk dikala kita mendapat nikmat Allah SWT sahaja, tetapi syukur juga perlu sewaktu kita dalam kesusahan. Kerana disebalik kesusahan ataupun dugaan yang Tuhan berikan untuk kita, terdapat hikmah disebaliknya.

Pengertian Syukur
Image Googled: Pengertian Syukur

Harta, kekayaan dan nikmat adalah sesuatu yang sepatutnya disyukuri oleh setiap insan bergelar hamba. Kita kena tahu, walaupun kita peroleh dengan hasil usaha kita sendiri pun, harta tersebut tetap milik Allah SWT yang dipinjamkan kepada kita. Dengan bersyukur, kita akan dapat berkah dari harta itu. Kita akan rasa semua yang diberikan oleh Allah SWT sebenarnya lebih dari cukup. Kita tidak akan rasa susah hati kehilangan harta dan nikmat tersebut malah kita tidak akan rasa rugi dengan menyedekahkan harta kepada orang miskin. Dengan segala berkah ini, Allah SWT akan menambah-nambahkan harta kita kerana kita menggunakannya di jalan yang diredhai-Nya.

Selain itu, dugaan dan kesusahan dalam kehidupan kita patut juga disyukuri. Ini mungkin adalah teguran dari Allah SWT untuk kita lebih dekat kepada-Nya. Kesusahan mengingatkan kita kepada syukur diatas nikmat yang pernah kita dapat dahulu. Kesusahan juga mengajar erti sabar dan usaha untuk bangkit kembali. Secara tidak langsung, kesusahan mengajar kita untuk menjadi manusia yang lebih baik. Janganlah kita salahkan takdir Allah SWT pula jika kita ditimpa kesusahan tetapi bersyukurlah kerana Allah SWT masih sayang pada kita, ingin mendidik kita supaya kita sedar, semua yang kita peroleh adalah milik Allah SWT yang kekal. Bila-bila sahaja Allah SWT boleh menarik nikmat yang diberikan kepada kita.

Dengan ini, saya ingin menyelitkan satu lirik lagu dari kumpulan nasyid UNIC yang membawa erti kepada kehidupan saya yang penuh khilaf ini. Lagu bertajuk Erti Syukur.

Lafazkan kalimah syukur
Lafazkan kalimah itu
Alhamdulillah…

Segalanya yang ku kecapi
Adalah milikMu Ilahi -Tuhan Maha Pemurah-
Tak kan terbalas walaupun sebesar zarah

Kenikmatan yang bertandang
Terkadang tidak dihiraukan – Lepas dari pandangan –
Dan bila hilang barulah dikesalkan

Adakalanya aku hanyut
Adakalanya aku lupa
Adakala aku leka
Ampunilah…
Kerana ku manusia
Lemah dan tidak berdaya di sisiMu
Seringkali terlupa nikmatMu
Datang tiada jemu
Bila terhimpit mulalah
Mencari dan menyebut namaMu
Barulah merasai makna sebenar erti syukur
Syukur atas rahmatMu

Adakala ku hanyut
Adakala ku lupa
Adakala ku leka dan adakala ku alpa
Kerana ku manusia
Lemah dan tak berdaya
Seringkali terlupa nikmat yang Kau kurnia
Ku bersyukur ya Tuhan
Segala pemberian
Walau luas lautan
Bukanlah perbandingan
Ku tingkat keimanan
Ku gilap ketaqwaan
Sebagai perlambangan
Terima kasih ku Tuhan

Onak duri kehidupan
Jatuh bangun sendirian
Ada hikmah yang tersimpan
Yang menguji iman

Bersyukurlah selalu
Sentiasalah redha dan menerima
Tiap ujian tiba bukan diminta
Sebaliknya Allah Maha Mengetahui

Kan ku bertasbih selalu
Bertahmid berzikir padaMu
Sebagai tanda ku nilai
RahmatMu Tuhan

Aku bersyukur Ya Allah
Segala pemberianMu pada ku
Seluas lautan pun bukanlah jadi ukurannya
Memang tiada bandingan
Segalanya yang ku kecapi
Adalah milikMu Ilahi -Tuhan Maha Permurah-
Bukan milikku pinjaman sementara
Syukur Alhamdulillah

Sesungguhnya solatku,
Amalku, hidupku, matiku
Kerna Allah yang satu
Kuserahkan segala harta jiwa dan raga
Sebagai tanda cinta
KepadaMu Yang Esa

Sekadar renungan buat semua. Sahabat Rasulullah SAW iaitu Saidina Umar Al-Khattab juga pernah berdoa. Doanya adalah meminta kepada Allah SWT supaya masukkanlah dirinya dikalangan hamba-hamba yang sedikit. Dan Allah SWT juga telah menegaskan bahawa yang sedikit dikalangan hamba-hamba-Nya adalah mereka yang bersyukur. Sekian. Wallahu ‘alam.

Advertisements
Posted in My Pregnancy

Pregnancy Journey: Senarai Barang-barang Keperluan Baby

Assalamualaikum,

Dah masuk trimester yang ketiga (7 bulan), saya telah senaraikan beberapa barang keperluan untuk anak sulung saya. Disebabkan anak sulung saya ni adalah cucu pertama kepada kedua-dua belah pihak, so satu barang pun x pernah ada lagi.

Membeli Barang Keperluan Baby
Image Googled: Membeli Barang Keperluan Baby

Actually, mak saya ada selongkar almari juga hari tu, dan terjumpa barang-barang lama masa adik saya masih baby masa dulu-dulu (sekarang adik saya dah 17 tahun ok). Mak saya jumpa bantal kecik, changing mat, napkin dan selimut. Kira ok la ada sikit kan, tinggal basuh je cuma warna dah luntur sikit la…huhuhuhu….

So, saya dengan bangganya nak tunjuk barang-barang yang saya dah beli sedikit demi sedikit start 5 bulan pregnant hari tu (awal benor beli kan). Tapi jangan salah paham. Saya bukan excited nak beli awal, nak gak tunggu lewat-lewat sikit beli. Tapi disebabkan expo barang murah dijalankan masa saya tengah pregnant 5 bulan, bila lagi mau dapat harga gitu kan. Ni la saya listkan barang-barangnya.

Pakaian Baby:

Baju Done
Seluar Done
Rompers / Jumpsuits Done
Set sarung tangan & stokin Done
Topi Done
Sapu tangan kecil Done
Pampers Not Yet
Napkin Done
Barut Done
Kain bedung Done
Bib Not Yet

Mandian Baby:

Sabun Done
Shampoo Done
Lotion Done
Bedak Done
Changing mat Done
Tuala mandi Done
Baby wipes Done
Set Grooming (ketip kuku, sikat, berus gigi) Not Yet
Cotton bud Done
Besen mandi Done
Nappy rash cream Not Yet
Minyak telon Done
Tungku baby Done

Tempat Tidur Baby:

Bantal Not Yet
Tilam Not Yet
Kelambu Not Yet
Selimut Done
Baby cot Not Buying

Penyusuan Baby:

Botol susu Done
Puting Done
Berus pembersih botol Done
Set breast pump Done
Set cooler bag Done
Botol warmer Not Yet
Botol sterilizer Not Buying
Botol storage Done
Nursing cover Done
Thermos Not Yet
Nipple cream Not Yet

Barang-barang lain:

Stroller Done
Baby carrier Done
Baby car seat Done
Baby bouncer / rocker Done
Diaper bag Done

Berdasarkan pengalaman saya la kan, memang berbaloi la beli kat expo. Memang la bersesak, tapi barang murah banyak dari harga biasa. Pastu kita kena pandai allocate duit dan buat budget. Cam bulan ni simpan duit nak beli apa, bulan seterusnya boleh pikir nak beli apa.

Jangan sampai dah sarat sangat-sangat baru nak pergi beli semua benda. Masa tu ntah duit cukup ke tidak, pastu ngan penat nak berjalan lagi. Kena ingat, zaman sekarang barang baby mahal-mahal juga kalau x pandai mencari. At least, I have enjoy the moment preparing things for my own baby. hehehehe… Insha Allah, if anak kedua nanti, ibu x perlu beli banyak sangat dah macam anak pertama sekarang ni. Sekian.